15 Ocak 2013 Salı

MORO ADASI'NDA MÜSLÜMAN YANLIZLIĞI


Müslüman dünyanın ihmal ettiği bölgelerden birisi Moro Adası. Morolu Müslümanlar, Filipinler hükümetinin Hıristiyanlaştırma çalışmalarına karşı direniyor. Hem İslam’ın yeni nesillere öğretilmesi, hem de toplumsal hayatın geliştirilmesi için Moro’nun yeniden inşa edilmesi şart.
Fatma Şişli Dosdoğru Haber
14 Ocak 2013

Moro Müslümanları ve Moro Adası Müslümanlar tarafından çok fazla bilinmeyen yerlerden biri. Geçmişte Müslümanlara ait bağımsız bir İslam devleti tarafından yönetilen Moro bugün Filipinler yönetiminin işgali altında. Yetmişli yıllarda Filipinler hükümeti tarafından Hristiyanlaştırma faaliyetleri yapılıyor ve adada yirmi üç milyon olan nüfusun sadece on milyonu Müslüman olarak kalıyor. Filipinler tarafından desteklenen Hıristiyan milis örgütü Müslümanların topraklarına, evlerine el koyuyor. Evlerini ve topraklarını terk etmek zorunda bırakılan Müslümanların çoğu nehirlerin üzerlerinde yaşamaya başlıyor.
Müslümanların yıllarca zulüm gördüğü bir başka yer olan Moro’yu Nevzat Çiçek’in ağzından dinliyoruz; “ Şu an Moro’da silahlı bir direniş var. Direnişin adı; Moro İslami Kurtuluş Cephesi. Bu toprakların Müslümanlık ile tanışması Arapların ticaretiyle başlamış. Hem ticaret hem tebliğ yapmış Araplar. Filipinler’de İspanyol kültürü hâkim ve Müslümanlar üzerinde bu kültürün etkisini rahatça görebiliyorsunuz. Moro’da Hz. Ebubekir, Fatih Sultan Mehmet isimli kamplar görüyorsunuz. Moro İslami Kurtuluş Hareketi Filipinler hükümetine karşı sadece savaşmıyor aynı zamanda İslamiyet’i de öğretiyor. Ekonomi alanında Moro’da çok büyük sıkıntılar var. Toplumun yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Şu an en büyük sorun bu, çünkü nüfus dengesi bozulmuş. Üç kadının karşısında bir erkek var. Erkeklerin çoğunu öldürmüşler. Bugün 40 yıldır vermiş oldukları mücadeleyi MİKC sonlandırmış durumda. 16 yıldır Filipinler hükümeti ile devam eden müzakereler sonuç vermiş ve hükümet ile barış için masaya oturulmuş.” Tam sonuçlanmış bir antlaşma olmasa da detay görüşmelerinin sürdüğünü dile getiren Çiçek, MİKC lideri Murad İbrahim’in, bu barış antlaşmasının imzalanmasında Türkiye’nin çok büyük katkıları olduğunu söylediğini aktarıyor bize.
Nevzat Çiçek, Türkiye’nin Moro için çok önemli olduğunu dile getirirken, oradaki öğrencilerin buraya getirilmesini ve gerekli eğitimi almalarının sağlanması gerektiğinin altını çiziyor. Son olarak, Türkiye’den İHH’nın bölgede bir yetimhane kompleksi yaptığını ve bu yetimhanenin büyütüleceğini ekliyor sözlerine.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder