15 Ocak 2013 Salı

ÜMMETİN YİTİK COĞRAFYASI;PATANİ


Patani, Tayland sınırları içerisinde ve Tayland’ın güneyinde yoğun olarak Müslümanların yaşadığı bölgenin adı. Tayland Müslümanları olarak bilinen bu kesimin büyük bir çoğunluğu Malay ırkına mensup. 15. Yüzyılda İslam krallığı olan Patani, bu dönem en parlak çağını yaşıyor.
15. ve 17. yüzyıllar arasında ise Patani İslam Krallığı önemli bir ticaret ve eğitim merkezi haline geliyor.
Fatma Şişli Dosdoğru Haber
15 Ocak 2013
BİZDEN BEKLEDİKLERİ TEK ŞEY…
İngiltere tarafından Tayland’a bırakılan Patani 1938 yılında Tayland’ın başlattığı reform hareketleriyle din, dil ve kültürel yapısına sürekli müdahale edilen bir yer haline geliyor. Beş milyon nüfusu olan bölgede halk sürekli Taylandlı askerlerin saldırılarına maruz kalıyor. Öldürülenler, kamplara götürülenler, kayıp olanlar, göçe zorlandığı için ülkesini terk edenler… Patani Destek Platformu Başkanı Caner Sezer şunları aktarıyor Patani ile ilgili; “ Malezya ve Türkiye bölgede etkin olan iki ülke. 16 tane direniş grubu var. İşgal edilmiş ve bilinirliği en az olan yer burası. Patani’ de direnen halk katlediliyor, kadınlara tecavüz ediliyor. Saat 7’den sonra sokağa çıkma yasağı var. Sizi öldürseler bile hakkınızı arayamıyorsunuz Tayland’da.”
Caner Sezer, ‘ Patani için ne yapabiliriz? ’ Sorusu üzerine şöyle sesleniyor bizlere; “Kurtuluş savaşı zamanında Patani para yardımı yapmış bize. Şimdi onların bizden bekledikleri tek şey var. Para yardımı değil sadece seslerinin duyurulmasını istiyor onlar. Tıpkı Arakan, Gazze, Suriye için yapıldığı gibi.”
Sezer, Patani Destek Platformuna üye olarak yada sadece sosyal medyada profil fotoğrafımıza Patani yazarak bile onlara destek olup, seslerini duyurabileceğimizin altını çiziyor.
SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ
Sosyal medyanın gücünü Arakan ve diğer zulüm altında olan ülkelerle ilgili olarak hepimiz gördük. Arakan’ın, Keşmir’in, Patani’nin, Moro’nun ve zulüm altındaki bütün Müslüman ülkelerin hala gündemde tutulması gerekiyor. İslam Coğrafyası Günleri’nde konuşmacıların da ortak olarak dile getirdiği gibi, bu dört ülke ise unutturulmamalı. Sosyal medyanın gücünü kullanarak buralardaki mücadeleye destek vermeliyiz. Dualarımızda yer vermeliyiz. Çünkü zulüm altındaki Müslümanların, dünya Müslümanlarının yanı sıra özellikle sesi eskiye rağmen daha güçlü çıkan Türkiye’den beklentileri yüksek.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder